BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

Jak na praní nových látek?

Zrovna vám přišly krásné metráže a vy už se nemůžete dočkat, až usednete k šicímu stroji. Ale pozor, většina doporučení říká, že byste látky před šitím měla vyprat. K čemu je to dobré?

Srážlivost látek

Už se vám určitě někdy stalo, že se vám kupované triko po prvním vyprání a sušení v sušičce srazilo nebo se přetočily švy. Abyste tomu předešla při šití svých originálních kousků, vyprání látky před šitím je nutností. Někteří výrobci udávají přímo srážlivost dané látky, většinou se pohybuje od 1 do 20 %, záleží na materiálu. Syntetické materiály mají nižší srážlivost, přírodní vyšší, rozdíly jsou ale i u bavlněných výrobků, pokud mají příměs elastanu nebo ne. O praní například krásné italské svetroviny už jsme jednou psali. Praní není nutné u stálých materiálů jako je softshell nebo fleece.

Samozřejmě z nové látky se šije lépe, ale může se stát, že po prvním vyprání výsledek vyhodíte, protože nebude mít chtěné proporce. Látky se kromě sušení doporučuje také vyžehlit, aby se zarovnaly případné sklady a lépe se z ní šilo.

IMG_20200909_120955

Hygienický aspekt

I když by nová látka logicky měla být krásně čistá, nemusí tomu tak vůbec být. Nejde o to, že by snad výrobce látky válel někde po zemi, ale při převozu zažijí různé prostředí, manipuluje s nimi více lidí a samozřejmě jsou čerstvé z výroby, a tak mohou být stále napuštěné chemickým ošetřením. Všeho se zbavíme právě praním a můžeme si být jisté, že ušité oblečení bude nezávadné.

Z hygienických důvodů stačí látky přeprat jen na 30°, pokud ale chceme zjistit srážlivost, pereme podle látky a výsledného používání. Látky na ložní povlečení na 60°, běžné bavlněné výrobky na 40° atd. Platit by mělo, že se k látce chováme tak, jak budeme při jejím běžném nošení. Pokud tedy chci šít hedvábný svetřík, který budu prát ručně, asi látku nehodím do pračky a sušičky.

bambus_mix

Jak zajistit látky na praní

Stává se, že látky se při praní na koncích třepí, můžete tomu předejít obšitím látky na overlocku. U pletenin a teplákoviny se zase stává, že se zhruba 2 cm stočí, vyřešit to můžete tím, že koupíte o pár centimetrů více a stočenou látku pak odstřihnete. Narovnávání žehličkou je zbytečně pracné.

A jako poslední bod, pokud máte strach, aby se barevné látky navzájem neobarvily, dejte malý kousek látky před praním do vody s trochou pracího prášku a uvidíte, zda barvy pouští nebo ne.