BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

Jak na jednoduché triko s netopýřím rukávem z příjemného viskózového úpletu

Tričko s netopýřím rukávem je velmi módní a hodí se na jaro i léto. Viskózový úplet je příjemný a lehký, ideální do teplejšího počasí. Nafotila jsem vám krok po kroku celý postup, abyste si ho i vy mohla doma ušít. Je to velmi jednoduché!     

1) Podle střihu (můžete vycházet třeba ze střihu Šijeme hravě Triko Netopýr) si připravíme jednotlivé díly – přední a zadní díl, 2x rukáv. Jako látku používám tento krásný abstraktní vzor z naší nabídky. Najdete tu ale další krásné viskózové úplety a můžete si tak vybrat, co de vám nejvíce hodí do šatníku. Já jsem si základní střih ještě trochu upravila rukáv jsem zkrátila o cca 20 cm a tuto délku nahradila zdvojeným vyšším lemem, který obepíná ruku a tričko tak vypadá elegantněji. Do spodní části trika jsem také střihla zdvojený lem, tričko bude hezky držet na bocích a může se nosit podkasané.

2) Nejprve si položíme na sebe přední a zadní díl lícem k líci a sešpendlíme si je v ramenou. Tip na špendlení – sešpendlíme si nejprve kraje a pak špendlíme na střídačku od jednoho i druhého kraje směrem ke středu. Látka nám tak hezky vyjde a nikde nebude přebývat.

3) Díly sešijeme v ramenou na overlocku. Látku si dáme pod patku i se špendlíkem a teprve pak špendlík vyjmeme. Zajistíme si tak látku pod patkou a jednotlivé díly se při začátku šití neposunou.

4) Díly sešité v ramenou si rozložíme na pracovní stůl lícem nahoru, abychom před sebou měli část, ke které budeme přišívat rukáv. Na rukávu si špendlíkem vyznačím střed.

5) Nyní si rukáv otočíme lícem k lícové části sešitých dílů a vyznačený střed přišpendlíme na ramenní šev, šev sklopíme do předního dílu. Dále si zašpendlíme pravý a levý konec a pak pokračujeme ve špendlení na střídačku směrem ke středu. To samé uděláme i s druhým rukávem.

6) Našpendlené rukávy přišijeme na overlocku.

7) Nyní sešijeme přední a zadní díly k sobě včetně rukávu. Nejprve si sešpendlíme švy v průramku, uděláme z nich takzvaný „zámeček“ – jeden sklopíme doprava a druhý doleva, při šití se nám tak nepohnou a budou hezky lícovat. Následně zašpendlíme pravý a levý konec sešívané strany a dále na střídačku špendlíme směrem ke středu. Tímto způsobem špendlení dosáhneme rovnoměrného rozložení látky a vše si hezky při šití sedne.Stejným způsobem našpedlíme i druhou stranu.

8) Obě strany sešijeme na overlocku.

9) Dále si připravíme vylepšení rukávu, aby tričko působilo elagantnějším dojmem. Na přeložku si vystřihneme tvar jako na fotce. Na výšku cca 20 cm, v dolní části kde je látka přeložená bude rozměr podle vašeho zápěstí a horní část bude rozměrově odpovídat obvodu vašeho předloktí. 

10) Nyní si díl rozložíme a následně přeložíme lícem k líci, abychom ho mohli sešít v jeho nejdelší části. Sešijeme na overlocku. To samé uděláme i s druhým dílem.

11) Oba díly protočíme rubem na rub a vznikne nám tak zúžené zakončení rukávu.

12) Než toto zakončení všijeme do rukávů, tak si jej vyzkoušejte na ruce. Budete mít jistotu, že dobře sedí. Pokud bude díl někde volnější, tak jej ještě můžete zúžit na overlocku.

13) Následně tento díl vložíme lícem k líci do rukávu trika, které je otočené do rubu. Budeme šít tedy z vnitřní strany, tzv. v tunelu. Nejprve si špendlíkem zafixujeme šev rukávu a švy zakončení rukávu, hezky je sesadíme proti sobě do zámečku, aby nám šev neujel při šití a vše z lícu hezky sedělo. Pak si díl zašpendlíme dokola. Zkušenější švadlenky si nechají jen špendlík ve švu a díly si mohou srovnat na sebe při šití.

14) Dále si šev se špendlíkem vložíme pod patku overlocku, špedlík vytáhneme a díly sešijeme k sobě.

15) Protože šijeme dokola, šev zakončíme přejetím kousek přes začátek a pak plynule vyjedeme ven. Řetízek odstřihneme od stroje a za jednu nitku zatáhneme, abychom šití zafixovali a nitě se nepáraly. Pak odstřihneme.

16) Díl je všitý a švy nám na sebe z lícové strany hezky navazují.

17) Takto bude vypadat rukáv po sešití a všití koncového dílu.

18) Nyní si změříme obvod průkrčníku. 

19) Mně vyšlo 70 cm. U hodně pružných látek odečítám od celkového obvodu 6 cm a průkrčník vždy krásně sedí. Takže máme délku 64 cm.

20) Z úpletu si ustřihneme proužek široký 3,5 cm a dlouhý 60 cm. Já na odměření šířky proužku používám klasické pravítko, které má na výšku právě 3,5 cm a řežu přímo podle něj. Proužek si pak přeložíme na půl.

21) Konce sešijeme na overlocku. Šev si pak složíme na polovinu a v půlce jej nastřihneme k rovnému šití. Následně dáme jeden díl doprava a druhý doleva. Šev se nám tak lehce zplacatí a nebude tlačit ani ty nejnáročnější z náročných.

22) Přeložený šev zafixujeme špendlíkem a dále si přeložený proužek rozdělíme na čtvrtiny.

23) Na čtvrtiny si rozdělíme i průkrčník. Nejprve si určíme polovinu zadního dílu – ramenní švy dáme na sebe a vyznačíme si polovinu na zadním díle. Pak si opět dáme ramenní švy na sebe a vyznačíme si polovinu předního dílu. Ale ještě nemáme hotovo.

24) Nyní si dáme oba špendlíky na předním a zadním díle na sebe a určíme si polovinu z části, která mezi nimi zbývá na jedné i druhé straně. Pozor – polovina není na ramenním švu! Nyní máme průkrčník i lemovací proužek rozdělený přesně na čtvrtiny. Triko máme otočené do rubu a do průkrčníku vešpendlíme proužek. Dáváme špendlíky na špendlíky.

25) Průkrčník vložíme pod patku stroje tak, že tam umístíme sešpedlenou část i se špendlíkem, patku dáme dolů, špendlík vytáhneme a kousek odšijeme. Nyní si do ruky chytneme další špendlík a proužek hezky natáhneme na délku, kterou má nyní průkrčník mezi patkou a špendlíkem, který držíme v ruce. Natahujeme pouze proužek, nikoliv tričko. Vrstvy látky si hezky srovnáme na sebe a pomalu šijeme dál až ke špendlíku, který máme v ruce. Ten vyndáme, opět kousek odšijeme a zase proužek natáhneme a takto jedeme dokola až dojedeme na konec. Protože šijeme dokola, tak opět přejedeme kousek přes začátek šití, nitku zatáhneme a odstřihneme.

26) Takto bude vypadat všitý lem průkrčníku.

27) Nyní si připravíme spodní lem trička. Je to pruh látky přeložený napůl, na stranách mírně skosený, užší část je dole u přeložky a širší část nahoře. Tyto díly ustřihneme dva. Tvar vlastně kopíruje naše boky, které také nejsou úplně rovné. Délku tohoto lemu si musíte vyzkoušet, neměl by vám být volný, měl by hezky držet na bocích, aby triko mohlo být podkasané.Následně díly rozložíme a dáme je lícem na líc a sešijeme v bocích.

28) Pruh pak složíme napůl, švy na švy. Švy si zafixujeme špendlíky a pak si dalšími dvěma špendlíky vyznačíme polovinu každé strany. Budeme tak mít sešitý díl rozdělený na čtvrtiny.

29) Na čtvrtiny si rozdělíme i dolní okraj trička otočeného naruby. Lem do trička vložíme a opět vešpendlíme špendlík na špendlík. Švy sešpendlíme proti sobě do „zámečku“, aby se při šití nehly. Lem je kratší než obvod spodního dílu, při šití ho budeme natahovat.

30) Opět budeme šít „v tunelu“. Takto připravené díly vložíme špendlíkem pod patku, ideálně pod patku dáme jako první sešpendlené švy, aby se nám nehly. Kousek odšijeme, pak si vezmeme do ruky lem i tričko v místě, kde je další špendlík, lem natáhneme, okraje látek srovnáme na sebe a šijeme a takto celé dokolečka. Na konci opět přejedeme přes začátek šití a zatáhneme nitku, aby se šev nepáral.


A máme hotovo! Švy nám na sebe hezky navazují. Výsledek je krásné, módní triko, které můžete nosit klidně i celý rok.