BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

Kde se vzala dámská halenka?

Halenka (od slovesa halit) nebo také blůza (z francouzského slova blouson=bunda, vesta, sako) je neodmyslitelnou součástí dámského šatníku. Ne vždy tomu tak ale bylo, kdy přišly halenky do módy?

V podobných úpravách jako je známe dnes se nosily i ve starém Řecku a Římě, spíše ve stylu tunik. I v naší historii najdeme spoustu košilových halenek, které nosily i ženy v domácnosti nebo při práci na poli.

Je rozdíl mezi košilí a halenkou?

Halenka se od košile většinou liší typem materiálu. Dámské halenky bývají vyrobené z lehčích látek jako je hedvábí, viskóza nebo velmi tenká bavlna. Rozdíl je také v provedení, blůzy už většinou nemívají límeček, a doplňcích, často mají jen lehké rukávky, volánky, krajku, mašle, občas bývají i stažené páskem. Velmi často návrháři využívají absenci rukávů nebo jejich zkrácení k zeštíhlení problematických částí paže. Dámské košile jsou přeci jen více byznysovým oblečením bez zbytečných doplňků.

Každá žena by měla mít ve svém šatníku bílou dámskou halenku, je to vyhledávaný módní kousek ke klasické pánské bílé košili. Vedle nešlápnete, když ji obléknete ke společenským kalhotám, džínám ale i sukni jak do práce, tak na výlet do přírody. Díky prodyšným materiálům se v ní vždy budete cítit skvěle.

Jednoduše si můžete halenku ušít i sama z barevných metráží, které u nás najdete. Velmi trendy je viskózový úplet s ptáčky, abstraktní vlny jako od světových malířů nebo zajímavé geometrické vzory.

 

Historie dámských halenek

Blůzy byly součástí spíše pracovního šatníku a do roku 1890 nebyly brány jako módní záležitost. Koncem 19. století se staly oblíbenými námořnické blůzy, které později byly vytlačeny obyčejnějšími halenkami, které doplňovaly každodenní nošení sukní pro volný čas, ale i práci.

Do módy se pak dostaly až na začátku 20. století, jako doplněk ke kalhotám a sukním. Už tehdy se začalo vyrábět nepřeberné množství stylů i v různých barevných kombinacích. Kromě tradičních bílých, černých nebo červených blůz byly v módě také různé barevné syntetické materiály.

Na konci 20. století byly zase in dlouhé halenky, které se nosily přes kalhoty nebo jen s punčocháči. Dnes si můžete vybrat z neskutečného množství společenských halenek ale i těch pro běžné nošení. Podle materiálu se mohou rozlišovat i letní nebo teplejší zimní blůzy. Ty si můžete ušít z jednobarevných nebo barevných bavlněných úpletů. Do módy se také pravidelně vrací kousky z 80.–90. let.