BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

Zázračný materiál bambus: co o něm nevíte?

Asi si všichni rozpomenete, jak vypadá bambus. Je to zajímavá rostlina pocházející z Asie, která má velkou odolnost a jak se říká, proroste klidně zdí. Pro průmyslové textilní zpracování se ovšem používá až od konce 20. století, ale svými jedinečnými vlastnostmi uchvátil celý svět. Jak ho využijete při svém šití?

Bambusové vlákno je označení používané pro textilní surovinu získanou ze stonku bambusu mechanickými nebo chemickými metodami. Jemnost materiálu lze přirovnat k hedvábí nebo kašmíru, vyniká také neobvyklou pružností, díky které se oblečení velmi dobře přizpůsobí vašemu tělu.

Materiály s obsahem bambusu oceníte hlavně pro jejich antibakteriální vlastnosti, které zabraňují množení bakterií a vzniku nepříjemných pachů. Zamilujete se také do jedinečného komfortu, který taková látka nabízí a předurčuje ji jako ideální volbu jak pro osoby s citlivější pokožkou, tak pro ty sportovně aktivní.

bamboo-g78476e05d_1920

Foto: Pixabay

Ekologická varianta textilního vlákna

Bambusové vlákno je vyrobeno na bázi regenerované celulózy. Základem pro výrobu je surový bambus, který se následně zpracovává chemickou cestou podobně jako viskóza. Bambusové vlákno je považováno za materiál 21. století. Díky svému rychlému růstu (uvádí se, že některý druhy jsou schopny během 24 hodin vyrůst až o 1 m) je bambus rychle obnovitelným přírodním zdrojem.

Již samotná rostlina obsahuje jedinečnou složku Bamboo Khun, která umožňuje její ekologické pěstování bez použití pesticidů a hnojiv, a zajišťuje její odolnost vůči bakteriím. Bambusové vlákno je tedy přirozeně antibakteriální, protiplísňové a antistatické, což pomáhá také delší životnosti materiálu a jeho stálobarevnosti.

Jedinečné vlastnosti bambusové metráže

Tkanina působí na dotek chladivě, ale zároveň dokáže udržet teplo. V létě tak garantuje pocit lehkého osvěžení a v zimě naopak zahřeje. Bambusové vlákno absorbuje až 4x více vlhkosti než vlákno bavlněné a odvede tak přebytečnou vlhkost a pot.

Díky struktuře vlákna je látka vysoce prodyšná, pokožka tak může přirozeně dýchat. Prádlo z něj vyrobené má vynikající termoregulační schopnosti. Bambusové oblečení dokáže přirozeně ochránit pokožku před UV zářením – zachytí přibližně 90 % škodlivých paprsků.

bambus_uplet 2

Oblíbené bambusové úplety

V naší nabídce úpletů najdete samozřejmě i slušivé a barevné bambusové látky, doporučujeme například zajímavý úplet v trikoloře, ze kterého budou originální trika nebo veselý mangový úplet.

Pro optimální údržbu se doporučuje prádlo z tohoto materiálu prát maximálně na 40 °C. Nedoporučuje se prádlo bělit, sušit v bubnové sušičce nebo chemicky čistit.