BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

OBOUSTRANNÝ FLEECE a DÁMSKÉ RUKAVICE

V rámci spolupráce s dámským duem Mamas tvořící inspirativní web Šijte s námi, jejichž střihy naleznete i u nás na eshopu, Vám dnes představujeme textilní materiál OBOUSTRANNÝ FLEECE. Krásný, hřejivý materiál nejen do chladných dnů. V dílně Mamas z něj holky ušily rukavice a připravily pro vás několik rad, informací a postup jak je ušít. Necháte se inspirovat?

 Na fotce je oboustranný fleece šedé barvy číslo 183. Oboustranný, ale z každé strany vzhledově jiný! Jedná se o dvě spojené vrstvy. Předpokládám, že jsou vrstvy k sobě slepené. Pokoušela jsem se je odtrhnout a nepodařilo se mi to. Z jedné strany je klasický fleece, z druhé „chlupatý“ beránek. Obě vrstvy jsou laděny do šedé barvy. V nabídce jsou nyní dvě barvy - šedá a hořčicová. Já jsem si vybrala půl metru šedé – neutrální barvy.

 Co se týká technických parametrů uvedených dodavatelem. Jedná se o 100% polyester, šíře 145 cm, gramáž 350g/m2, země původu Německo ,cena 295 Kč za 1m. Pere se na 30°, nepatří do sušičky.
Já mohu potvrdit šíři, po odečtení pevných okrajů je k šití použitelná šíře 145 cm. Okraje jsou v tomto případě širší než u běžných látek, ale to je způsobeno spojením vrstev. Není potřeba žehlit, při šití ani po vyprání. Peru jako ostatní mikiny a sušičku nemám.

 Jedná se tedy o „umělotinu“, ale díky tomu má všechny skvělé vlastnosti fleecu – hřeje, drží barvu a tvar (při správném praní), není nasákavý, je lehký, nepáře se, netřepí, trochu pruží, ze strany klasického fleecu se i dobře šije. Obě strany můžete použít jako lícové, je jen na Vás, kterou stranou bude fleece ven. Můžete i kombinovat nebo vytvářet oboustranné výrobky. Chloupek navíc schová nedokonalosti při šití. A na dotek je to krásný hebký materiál, ale díky vrstvám má i objem.
Co je však výhodou, může být i nevýhodou :o). Nevýhodou je vyšší cena než klasický fleece, ale to je dáno přidanou vrstvou s chloupkem. Ze strany chloupku se může někomu hůře šít – chloupky jsou pod patkou. Největší jeho nešvar je však při stříhání – „pouští“ chloupky. Chloupky padají ale jen při střihu, jak je přestřihneme. Poté je hrana hladká a žádné další chloupky nepadají. Pokud stříháte z dvojité látky, dobře si vše sešpendlete, vrstvy po sobě mohou klouzat. U rukavic doporučuji stříhat z jedné vrstvy látky.
Takže žádné zásadní nedostatky tento materiál nemá :o). Ničeho se nebojte a vyzkoušejte ho!
Proč mám materiálu jen půl metru? Můj záměr byl ušít dceři na lyžák teplou kuklu s prostřihem vzadu na culík. Moje představa byla brzy uvedena dcerou na pravou míru a kukla se nekonala. No nechce, ať nechá mamce. Na čem jsem tedy materiál otestovala? Na rukavicích a kapuci se šálou v jednom.

 Kapuce-šála byl pokus. Možná někoho inspiruje, ale já jsem čepicová. U kapuce mě však překvapila hřejivost látky. Rukavice – palčáky ty jsou krásné, chlupaté a hřejivé. A z látky jsem ušila hned dvoje. Jedny s plnou dlaní, druhé s prostřihem dlaně pro rychlé vyndání prstů. V místě zápěstí mají rukavice zevnitř našitou gumu. Jsou vyšší, aby se vsunuly do rukávu a zakončené lemovací gumičkou. Lemovací gumička začistí a zároveň stáhne okraj.

 

 

 

 Postup a střihovou šablonu jsme připravily ve variantě plné i s prostřihem na prsty. Ušít si s námi můžete rukavice dámské a ve větší variantě i pánské. Postup šití je stejný. Střihová šablona, postup i videonávod je pro vás připraven zdarma, materiál vyberete a objednáte tady na Látky konvalinka. Pak už jen trocha času, základní šicí potřeby a chuť do tvoření.

Oboustranný fleece můžete využít i na ušití jarních mikin nebo kabátků, kardiganů. Střihy naleznete přímo u nás na eshopu.

 5985-4_oboustrannay-fleece-mikina         Swafing_Tamme_265_Stella_Bella_314011 (16) 5985-3_oboustrannay-fleece-mikina