BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

Kde se vzal šicí stroj

Šicí stroje jsou dnes už nezbytnými pomocníky jak v oděvním a textilním průmyslu, tak i běžným pomocníkem nejedné "domácí" švadlenky.  Šití se stalo pro nejednu z nás koníčkem, láskou a relaxem :-) Syslírny nám praskají ve švech, stále pokukujeme po novinkách, kterými si můžeme šití zjednodušit a zpříjemnit a šicí stroje jsou pro nás něco jako auta pro naše drahé polovičky. Stále pokukujeme po nových modelech a přemýšlíme, zda bychom neměly náš strojový šicí park obměnit :-) Pojďme se spolu podívat na historii šicích strojů, jejich vývoj, významné značky, výrobní místa a různé druhy šicích strojů.

Vynález prvního funkčního šicího stroje je připisován anglickému vynálezci Thomasu Saintovi, který roku 1790 představil stroj schopný provádět stehy přes tenkou kůži a plátno. Nicméně první prakticky použitelný šicí stroj byl vyvinut a patentován americkým vynálezcem Eliasem Howem až v roce 1846. Tento stroj umožňoval automatické šití a byl průlomem v textilním průmyslu. Následovala řada dalších vylepšení a inovací, včetně zavádění elektrického pohonu a automatizace.

Asi nejznámější, a také v poslední době nejdiskutovanější značkou, je SINGER. Tato značka byla založena byla v roce 1851 a stala se symbolem kvality a spolehlivosti a hrála klíčovou roli ve vývoji šicích strojů.  První stroje Singer byly mechanické a nabízely revoluční design a funkce, které umožňovaly domácnostem a průmyslovým podnikům rychlejší a efektivnější šití. Díky několika klíčovým inovacím se Singer stal světovým lídrem ve výrobě. Jednou z nejvýznamnějších bylo zavedení prvního prakticky použitelného šicího stroje s rotačním háčkem. Tato technologie umožňovala vyšší rychlost šití a vytváření pevných a přesných stehů. Dalšími inovacemi značky Singer bylo zavedení prvního přenosného šicího stroje, který umožňoval uživatelům šít kdekoliv a kdykoliv. Tento přenosný model znamenal revoluci v oblasti šití a poskytoval svobodu šití i mimo domov. Singer dále pokračoval ve vývoji a přinášel nové technologie, jako je automatické navlékání nitě, vestavné vzory a širokou škálu programovatelných funkcí. To vše přispělo k tomu, že značka Singer se stala symbolem spolehlivosti a kvality. Dnes nabízí Singer širokou škálu šicích strojů pro různé potřeby. Od základních modelů vhodných pro začátečníky až po profesionální průmyslové stroje.

Další významnou značkou šicích strojů je BROTHER. Specializuje se na domácí a průmyslové šicí stroje. Tyto stroje jsou známé svou inovativní technologií a uživatelsky přívětivými funkcemi, díky kterým se staly oblíbenou volbou pro domácí i profesionální švadlenky. Brother byl založen v roce 1908 a od té doby se věnoval výrobě vysoce kvalitních šicích strojů. Společnost si rychle vytvořila skvělou pověst díky svému závazku k inovacím a neustálému zdokonalování svých produktů. Jednou z významných vlastností šicích strojů Brother je jejich široká škála funkcí a technologií. Brother nabízí elektronické šicí stroje s pokročilým digitálním ovládáním, které umožňuje snadné nastavení různých stehů, délek a šířek. Tím se šití stává přesným a efektivním. Další významnou inovací bylo zavedení automatického navlékání nitě. Tato funkce ulehčuje proces přípravy stroje a šetří čas. Brother také nabízí šicí stroje s přednastavenými vzory a písmeny, což umožňuje snadné vytváření ozdobného šití a personalizace projektů. 
Kromě šicích strojů Brother nabízí také vyšívací stroje a kombinované stroje, které kombinují šití a vyšívání v jednom. To poskytuje uživatelům více možností při jejich tvůrčích projektech. Brother je známý také pro svou vynikající zákaznickou podporu a servisní síť. Nabízí širokou škálu služeb, včetně technické podpory, návodů a náhradních dílů, aby uživatelé měli přístup ke kompletní péči o svůj stroj.

JANOME je další renomovanou značkou ve světě šicích strojů, která je známá svou kvalitou a excelentním zpracováním. S bohatou historií sahající až do roku 1921 si japonská značka Janome vybudovala pověst důvěryhodného jména mezi šicími nadšenci i profesionály. Přináší stroje vysoké kvality, které kombinují pokročilou technologii s uživatelsky přívětivými funkcemi. Jedna z hlavních předností šicích strojů Janome je vynikající kvalita stehů. Janome využívá špičkové inženýrství a přesné výrobní techniky, aby zajistilo, že každý steh je přesný, rovnoměrný a dokonale vytvořený. Ať už pracujete na základních šicích projektech nebo složitých vyšívacích vzorech, stroje Janome Vám poskytnou vynikající výsledky. Tyto stroje jsou také známé pro svou širokou škálu funkcí a možností. Od programovatelných vzorů a nastavitelné délky a šířky stehu po automatické navlékání jehly a automatické odstřihávání nitě, stroje Janome nabízejí mnoho možností, které rozšiřují vaši šicí kreativitu. Značka neustále přináší nové technologie a inovace, aby uspokojila rostoucí potřeby švadlenek. Stroje jsou vyrobeny z kvalitních materiálů a komponentů, které zajišťují dlouhou životnost i při náročném používání. Janome se zaměřuje na kvalitu, aby stroje snadno zvládaly různé druhy látek a poskytovaly spolehlivost a perfektní funkčnost po mnoho let. Značka klade důraz i na intuitivní ovládání a ergonomický design, který zajišťuje příjemné a pohodlné šití. Disponují jasnou LCD obrazovkou, snadno ovladatelnými tlačítky a nastavitelnou rychlostí šití. I značka Janome klade důraz na zákaznickou podporu a servis. Poskytuje rozsáhlé zdroje, včetně manuálů, tutoriálů a online podpory, které pomáhají uživatelům při používání a údržbě jejich strojů. Janome má také rozsáhlou síť autorizovaných prodejců a servisních center, aby zákazníci získali rychlou pomoc, když je potřebují.

Švýcarská společnost BERNINA se zaměřuje na výrobu vysoce kvalitních a precizních šicích strojů. Tyto stroje jsou oblíbené jak mezi profesionálními švadlenkami, módními designéry i tak i amatérskými švadlenkami. Jednou z jejich hlavních výhod  je robustnost a dlouhá životnost. Tyto stroje jsou navrženy tak, aby vydržely dlouhodobé používání a zvládaly náročné projekty. Nezáleží na tom, zda šijete lehké látky jako je viskóza či hedvábí nebo těžké materiály pro závěsy či nábytkové potahy, Bernina vám poskytne sílu a stabilitu, kterou potřebujete. Další výhodou je preciznost a přesnost šití. Šicí stroje Bernina jsou vybaveny pokročilou technologií, která umožňuje přesné ovládání stehů. Můžete si být jisti, že vaše švy budou dokonalé a bezchybné. Bernina také nabízí širokou škálu stehů a dekorativních vzorů. Jedním z nejvíce ceněných prvků šicích strojů Bernina je jejich uživatelské rozhraní. Jsou intuitivní a snadno ovladatelné, což usnadňuje práci i začátečníkům. Navíc většina strojů je vybavena dotykovými displeji a moderními funkcemi, které umožňují programování stehů a ukládání vlastních nastavení pro různé projekty. Bernina také nabízí širokou škálu příslušenství a doplňků, které rozšiřují možnosti šití. 

PFAFF je německá společnost s dlouhou tradicí ve výrobě šicích strojů. Je známá svým inovativním designem a spolehlivostí. Tato renomovaná značka má dlouhou historii v výrobě šicích strojů a stala se oblíbenou volbou pro profesionály i amatérské švadlenky. Jednou z hlavních výhod šicích strojů Pfaff je jejich přesnost a dokonalost stehů. Pfaff je známý pro své inovativní funkce, které umožňují přesné a vysoce kvalitní šití. Patří sem například funkce IDT (Integrovaný Transporteur), která zajišťuje rovnoměrný posun látky shora i zdola, což eliminuje posun spodní a horní látky a výsledkem jsou plynulé a perfektně zarovnané švy. Další výhodou šicích strojů Pfaff je jejich uživatelská přívětivost. Pfaff se zaměřuje na jednoduchost ovládání a intuitivní design, aby šití bylo snadné a příjemné. Stroje jsou vybaveny přehlednými displeji a přístupem k široké škále funkcí. Bez ohledu na to, zda jste začátečník, pokročilá švadlenka nebo profesionál, Pfaff vám poskytne veškeré nástroje a možnosti, abyste mohli rozvinout svou kreativitu a dosáhnout vynikajících výsledků. Pfaff také nabízí široký výběr šicích programů a stehů. Můžete si vybrat základní stehy pro jednoduché sešití, dekorativní stehy pro zdobení, elastické stehy pro práci s pružnými látkami a mnoho dalších. To vám dává volnost a možnost přizpůsobit švy vašim konkrétním projektům. Pfaff také dbá na vysokou kvalitu a odolnost svých šicích strojů. Tyto stroje jsou pečlivě navrženy a vyrobeny s použitím kvalitních materiálů, aby vydržely dlouhodobé používání. 


Šicí stroje se dnes již vyrábějí po celém světě. Některé značky mají své výrobní závody i v několika různých zemích. Například Singer má výrobní závody v USA, Číně a na Taiwanu. Brother provozuje výrobní závody v Japonsku, Číně a Filipínách. Janome má výrobní závody v Japonsku, Taiwanu a Thajsku. Každá společnost si volí své výrobní místo na základě různých faktorů, včetně nákladů na výrobu, dostupnosti pracovní síly a logistiky. Takže se nedá říct, že jedna značka je horší než jiná, protože se třeba vyrábí v Číně.

Dnes ji také můžete vybrat z mnoha druhů šicích strojů, přesně podle účelu, na který budete šicí stroj používat. Jednak to jsou mechanické šicí stroje, které jsou základním a nejpoužívanějším typem šicích strojů. Jsou jednoduché na ovládání a často vyhledávané pro domácí šití. Veškeré nastavení jednotlivých funkcí se na nich provádí pomocí mechanických koleček nebo páček. Dalším typem jsou elektronické šicí stroje. Tyto stroje mají pokročilé elektronické ovládání a nabízejí širokou škálu programovatelných funkcí. Jsou vhodné pro pokročilé domácí uživatele a profesionály. Ovládají se pomocí digitálního dipleje. Dalším druhem jsou průmyslové šicí stroje. Ty jsou navrženy pro vysokou produktivitu a odolnost. Jsou používány v oděvním průmyslu a jiných průmyslových odvětvích pro šití tak zvaně ve velkém. Pokud budete potřebovat šít pružné materiály a budete chtít mít krásně a profesionálně začištěné švy, tak určitě sáhněte po šicím stroji overlock.  Tyto stroje slouží k profesionálnímu zpracování švů  a k vytváření pevných a zároveň pružných stehů. Pokud toužíte po skutečně profesionálním dokončení vašich výrobků, tak si svůj šicí koutek rozšiřte i o coverlock. Tento stroj slouží zejména k prošití lemů u triček, které pan budou krásně zakončené a lem bude pružný. Třešničkou na dortu jsou pak již vyšívací stroje, určené pro vyšívání různých vzorů a zdobení látek.

 

Za zmínku stojí ještě i porovnání elektrického a mechanického šicího stroje.  Elektronické šicí stroje mají širokou škálu programovatelných funkcí. Uživatelé mohou nastavit různé stehy, délky stehů, šířky stehů a další parametry pomocí digitálního ovládacího panelu.  Díky elektronickému řízení je možné dosáhnout vyšší přesnosti a stejnoměrného stehu po celou dobu. Ovládání je sice trošku náročnější, ale většinou si na všechny funkce a vychytávky velmi rychle zvyknete :-) Například na automatické navlékání nitě, automatický odstřih nitě, automatické zpětné šití a mnoho dalšího. Tyto funkce usnadňují a zrychlují proces šití a šetří váš čas. Vybírat si můžete i z široké škály přednastavených šicích programů. To umožňuje uživatelům rychle a snadno přepínat mezi různými typy šití.

 

Oproti tomu mechanické šicí stroje jsou obvykle jednodušší na ovládání a použití. Mají omezenější množství funkcí a ovládacích prvků, což je vhodné pro začátečníky a ty, kteří preferují základní šití bez složitých nastavení. Také jsou považovány za spolehlivější a odolnější. Mají méně elektronických součástek, což znamená, že je menší pravděpodobnost poruchy a i jejich údržba je jednodušší. Oba typy šicích strojů mají své výhody a volba mezi nimi závisí na individuálních potřebách uživatele. Pokud hledáte pokročilé funkce a přesnost, elektronický šicí stroj bude pro vás ten pravý. Naopak, pokud preferujete jednoduchost a spolehlivost za příznivou cenu, pak volte mechaniku. Tak co, který bude ten váš? :-)