BALÍKOVNA DOPRAVA ZDARMA pro objednávky od 1500Kč a DÁREK k nákupu od 1000Kč

Prát či neprat, to je to oč tu běží

Prát či neprat, to je to oč tu běží.

Téměř všechny švadlenky si kladou otázku, zda nové látky před šitím prát či neprat? Šicí komunita se tím rozděluje na dva nesmiřitelné tábory, bojující proti sobě. Asi něco v tom duchu, zda kanec je lepší se zelím nebo se šípkovou. A jak to tedy vlastně je? Prát látky před šitím či neprat? Na kolik je prát? Jaké používat prací prostředky?

Zda se rozhodnete látku před šitím vyprat či nikoliv, je čistě na vašem rozhodnutí a pocitu. Neexistuje žádné dogma, které by nařizovalo, že se to smí či nesmí dělat. Hotový výrobek pak také budete prát. Je tu však jeden fakt a to, že s nevypranou látkou se vám bude při šití lépe pracovat. Není ještě zasažená působením pracích prášků, gelů a aviváží, tudíž je „pevnější“ a nekroutí se. Já osobně šiji jen z nepraných látek, a ještě nikdy se mi nestalo, že by se mi hotový výrobek po vyprání nějak výrazně srazil. Málokdy se také stane, že by ušitá věc putovala nejprve do pračky. Dcerka mi většinu věcí bere rovnou od stroje a hned druhý den v tom nutně musí vyrazit do školy.

Jediné, co dělám vždy před šitím i během něj, je to, že látku pořádně propařím žehličkou s parním generátorem. Vyplatí se to zejména u materiálů, kde je vysoký podíl bavlny a mohly by se pak srazit. Srážlivost u těchto látek je zhruba 5-10 %. Poznáte to již po propaření žehličkou. Schválně to vyzkoušejte. Změřte si látku před žehlením a pak po žehlení. Proto je lepší už při koupi počítat s tím, že se látka o kousek srazí a vzít si třeba o 10 cm více.

Všechny naše látky doporučuji prát šetrným způsobem, tedy na 30°C a po rubové straně, v pracích prášcích či pracích gelech bez bělících účinků. Naši dodavatelé také radí, vyhnout se sušičce. Já osobně mám vyzkoušeno, že většina látek zvládne praní na 40°C a kamarádí se i se sušičkou. Jediné, co opravdu nedoporučuji dávat do sušičky, jsou viskózové úpletyteplákoviny, látky s 3D tiskem a softshell.

Softshell perte na šetrný program nebo outdoorový program v prášku či gelu určeném pro sportovní oblečení. Nežehlete, nesušte v sušičce, nepoužívejte aviváž.

Látky nedávejte do octové lázně k ustálení barev, není to potřeba. Látky prošly výrobním procesem, jehož součástí je i ten barvy ustalující. Nedoporučuji používat ani gely a jiné přípravky na skvrny. Raději použijte obyčejnou prací sodu, kterou můžete přidat přímo do bubnu pračky. Barvy látek tak zůstanou jasné a syté a skvrny zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Vyvarujte se také sušení na přímém slunci, a to zejména u viskózových látek a tmavých látek.

Co se týká žehlení, dejte pozor na látky s příměsí polyesteru a látky s lesklým potiskem či 3D tiskem. Vždy žehlete na nízký stupeň po rubu.

Pokud šijete na zakázku, tak látky před šitím neperte, ale při šití musíte vždy raději počítat s pár cm navíc právě pro případ vysrážení po vyprání. Během šití samozřejmě žehličku používat můžete, někdy je to i nutnost.

A jaké prací prášky či gely používat? Opět záleží na vás a na tom, co máte rádi. Já osobně již léta peru výhradně v ekologickém univerzálním pracím gelu Sonett s levandulovou vůní. Aviváž nepoužívám. Místo toho dávám do bubnu pračky odměrku ekologické prací sody. Kombinací těchto dvou přípravků jsem dosáhla toho, že všechny fleky vždy zmizí, prádlo si ponechává své jasné barvy, vlastnosti materiálů zůstávají pořád stejné a oblečení je pořád hezké. Na outdoorové oblečení ze softhellu používám jen prací gel TechWash. A výsledek je také perfektní.

Takže jestli je to lepší se zelím nebo se šípkovou vám neřeknu, ale za sebe mohu konstatovat, že se zelím.